Europese cultuursector 199 miljard euro minder omzet door coronacrisis
26 januari 2021

Door de pandemie heeft de creatieve en culturele branche in de EU 199 miljard euro minder omzet gedraaid. Vergeleken met het jaar ervoor is het 31 procent minder omzet, dat meldt het adviesbureau EY dinsdag. Vooral de muziekindustrie en de podiumkunsten kregen het lastig. Het verlies voor Nederland begrootte het adviesbureau op ruim 30 procent.

Door de maatregelen voor het coronavirus heeft de totale sector het afgelopen jaar met een omzet van 144 miljoen euro moeten doen, ongeveer 200 miljoen euro minder dan in 2019.

Van bijna alle takken van de cultuursector liepen de inkomsten terug. De muziekbranche daalden met 76 procent en van de podiumkunsten daalden de omzet met 90 procent. Ook was het verlies te zien bij de boekensector, de architectuur en de beeldende kunsten. Daar ging het om dalingen van tussen de 20 en 40 procent. De game-industrie was de enige branche die winst maakten. Zij verkochten gemiddeld 9 procent meer dan vorig jaar.

Online werd er door sommige sectoren meer verdiend dan het jaar ervoor, dat kon alleen de offline verkoop niet herstellen. Bij de muziekindustrie kwam 8 procent meer binnen, maar offline daalde de verkoop met 35 procent. Dit was ook te zien bij de filmindustrie en bij de handel in boeken, kranten en tijdschriften.

Elvira Baan
De copywriter van ZTACK. Zij zorgt voor jouw muziek nieuwtjes en fotoshopt voor de insta van ZTACK.
Reacties
Shuffle Your Day
ZTACK